#
#
a
  >  Tips   >  Hoe houd ik mijn hond fit?
hond fit houden tips

Hoe houd ik mijn hond fit?

Jouw hond lekker fit houden is een belangrijke zaak. Fit en gezond zijn is voor huisdieren net zo belangrijk als voor hun baasjes. Daarom is het ook goed om hier veel aandacht aan te besteden. Met goede voeding en beweging kan je veel bereiken. Een goede reden om je daarin te verdiepen. In mijn blog leer je alles.

Gezondheidsproblemen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door jouw hond op de juiste manier te behandelen kan je veel gezondheidsproblemen buiten de deur houden. Welvaartsziekten door te weinig bewegen en ongezond eten bestaan ook bij honden. Dat wil je jouw trouwe vriend natuurlijk niet aandoen. Door op de juiste manier hiermee om te gaan kan je veel bereiken. Zo kan je zorgen dat je hond er goed uitziet. Vooral zorg je dat je hond zich voelt en rustig oud kan worden. Met enkele simpele tips kan je al heel ver komen.

Mooie en gezonde vacht

Een goede manier om te bepalen of jouw hond gezond is, is door naar de vacht te kijken. Als die mooi sterk en glanzend is, dan ben je op de goede weg. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan bereiken, waarover later meer. Let dus vooral op dat de haren niet breken. Let er ook op dat je hond mooi straalt. Wanneer je voelt dat de vacht wat ruw en broos aanvoelt, betekent dat dat je iets moet veranderen. Dat kan bijvoorbeeld om de mate van lichaamsbeweging gaan. Het kan echter ook om de voeding van de hond gaan. Je moet dan overstappen op een ander dieet.

Beweging en voeding

De manier om te zorgen dat jouw hond gezond is, is een gezond leefpatroon. Dat betekent zorgen voor voldoende beweging, waarover hierna meer. Daarnaast ga je op zoek naar een gezond dieet. Dit kan per hondenras wel enigszins verschillen. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen. Kijk naar brokken en naar nat voer. Kijk ook naar wat er in de voeding zit. Daarnaast zorg je natuurlijk ook dat je jouw hond niet te veel geeft. Ook gezonde voeding kan in te grote mate een probleem voor de gezondheid vormen. Let daar dus wel goed op als baasje. Let ook op of het dieet nog bij jouw hond past. Dit kan per levensfase ook veranderen.

5 activiteiten die je met je hond kan doen

  • Lopen naast de fiets – Lopen is voor elk levend wezen een goede en gemakkelijk manier om in conditie te blijven. Wel is het belangrijk om het uitdagend te houden. Een rondje wandelen tijdens het uitlaten is niet genoeg. Als je de hond laat lopen naast jou op de fiets, dan zal het dier meer inspanning moeten leveren. Dit is natuurlijk gezond en goed voor jouw hond.
  • Frisbeeën – Bewegen kan ook gewoon een leuk spel zijn. Bovendien kan jij dan zelf ook direct aan jouw lichaamsbeweging komen als mens. Dat doe je bijvoorbeeld door naar een open veld of strand te gaan. Gooi met de frisbee en laat de hond erachteraan rennen om deze te vangen. Je zal merken dat ook jouw hartslag omhoog gaat van deze inspanning.
  • Zwemmen – Lekker zwemmen is altijd leuk. Ook voor de hond is dit een favoriete bezigheid. Niet elk hondenras is er even goed in. Dat is dus wel iets om op te letten. Heb je echter een hond die zich als een vis in het water voelt? Dan is af en toe naar de zee of het meer in de buurt gaan zeker een goed idee voor wat afwisseling in de lichaamsbeweging.
  • Spelletjes voor buiten – Zoals eerder al gesteld werd bij het frisbeeën: spelletjes doen met de hond is leuk. Het is ook heel gezond. Met een bal, een stok of een speeltje kan je al heel veel doen. Je kunt allerlei soorten spelletjes bedenken. Dit is niet alleen goed voor de lichaamsbeweging, maar ook voor allerlei andere zaken.
  • Skeeleren – Nog een leuke sport die je samen kunt doen. Jij trekt je skeelers aan en gaat op pad over de lange wegen net buiten jouw woonplaats. Je hond rent dan lekker met jou mee. Zo zijn jullie er lekker samen op uit en worden jullie allebei lekker fit. Een goede conditie is gegarandeerd wanneer je dit regelmatig samen doet.

Meest gestelde vragen

Een hond is gezond wanneer deze lekker energiek is. Als je hond graag speelt en niet snel moe is, dan zit het wel goed met de conditie. Ook kan je het merken aan de sterke, zachte en glanzende vacht van je hond. Heeft jou hond een goede vacht, dan is hij of zij gezond.

Dit kan per hondenras verschillen. Ook de leeftijd van de hond speelt mee in het juiste dieet kiezen. Het is belangrijk dat de voeding goed gevarieerd is en alle voedingsstoffen bevat. Het moet dus niet alleen maar veel granen bevatten. Let hier goed op, want dit is juist wel het geval bij veel voeding.

Het is slim om de speelsessies niet te lang te houden. Als je met speeltjes of balletjes aan de slag gaat, is vaak een paar minuten al voldoende. Zeker voor puppy’s is het belangrijk de sessies kort te houden. Je kunt dit wel twee keer op een dag doen met voldoende tijd ertussen.

Het is belangrijk om jouw hond regelmatig op een dag uit te laten. Daar zijn meerdere redenen voor. Ook lichaamsbeweging hoort daarbij. Bedenk wel dat uitlaten alleen vaak niet genoeg is voor een hond om in goede conditie te raken en te blijven.

Je speelt met de hond voor een goede gezondheid. Let dus wel ook op dat je hond niet geblesseerd kan raken. Doe geen gevaarlijke dingen waarbij de hond iets kan kwetsen. Pas ook op dat je het niet te zwaar maakt voor de gewrichten van jouw hond.

Trekspelletjes hebben veel functies in je relatie met je hond. Ook is het één van de spelletjes die je kan spelen om je hond in goede gezondheid te krijgen en te houden. Je kan ze regelmatig voor korte tijd met jouw viervoeter spelen.