#
#
a
  >  Tips   >  Hond nemen? Dit is waar je op moet letten✔️ 11 Tips
hond nemen tips

Hond nemen? Dit is waar je op moet letten✔️ 11 Tips

Een hond in huis zorgt voor veel gezelligheid. Aan de andere kant betekent een hond in huis wel ook meer werk. Het is dus wel belangrijk dat je er goed over nadenkt voor je eraan begint. Om je daarbij te helpen vind je hier een reeks zaken waar je op moet letten voor je eraan begint.

11 dingen waar je over moet nadenken voor je een hond neemt.

1. Huisvesting

Heb je de ruimte wel om een hond in huis te nemen? Zo moet je een hond bijvoorbeeld ook een eigen plekje kunnen geven. Daarnaast moet je allerlei spullen voor de hond kwijt kunnen. Denk er dus goed over na of dit allemaal wel past. Je kan je hond niet zomaar in de tuin zetten als het even niet past. Daarom is het altijd zaak om eerst goed te passen en meten. Kijk of er wel voldoende mogelijk is voor de hond bij jullie in huis.

2. Heb je kinderen?

Ook dan is het belangrijk om goed op te letten. Kies een ras dat goed samengaat met kinderen. De kinderen willen ook graag met de hond spelen. Niet elke hond vindt dat even fijn. Let ook op met andere zaken zoals allergieën en dergelijke. Dit mag ook geen probleem worden. Lees je goed in in verschillende rassen. Eventueel kan je je ook laten adviseren. In dat geval kunnen honden en kinderen goed samengaan. Dat kan namelijk ook heel leuk zijn.

3. Heb je andere huisdieren?

Dan is het belangrijk om goed op te letten. Honden gaan goed samen met veel andere dieren. Wel is het zo dat speelse puppy’s soms wat ruw kunnen zijn. Dat is goed bedoeld, maar jouw andere diertjes kunnen dit misschien niet aan. Daar wil je natuurlijk niet mee te maken krijgen. Het is dus wel belangrijk om te kijken of je jouw hond goed gescheiden van kwetsbare diertjes kan houden. Als dit kan hoeft er geen probleem te zijn en gaan de dieren goed samen.

4. Opvoeding

Zorg dat je je verdiept in wat er nodig is voor de opvoeding. Een hond goed opvoeden is essentieel. Alleen op die manier kunnen jullie allemaal goed samenleven. Zo moet je bijvoorbeeld trainingen doen met de hond. Ook is het belangrijk dat je zelf vanaf het eerste moment duidelijke regels stelt. Je kan niet aan een hond beginnen zonder dat je dit eerst hebt vastgesteld. Alleen op die manier loopt alles op rolletjes in huis. Zorg dat je je hier voldoende in verdiept hebt.

5. Verzorging

Er is veel nodig voor goede verzorging van honden. Het is niet alleen belangrijk dat je je in al deze dingen verdiept. Het is ook belangrijk dat je begroot wat dit allemaal gaat kosten. Als je er de tijd of het geld niet voor hebt, dan gaat dit ten kosten van je hond. Dat wil je niet. Kijk dus eerst naar wat er nodig is om jouw viervoeter te verzorgen. Het is wel belangrijk dat je goed bent voor het dier zodat het gezond blijft.

6. Gezondheid

Wat geldt voor de verzorging, geldt ook voor de gezondheid. Het is belangrijk dat je leert over wat gezond is. Dat gaat dus bijvoorbeeld om de juiste voeding voor de hond. Ook let je op voldoende beweging. Daarnaast zoek je een goede dierenarts in de buurt. Je moet ergens naartoe kunnen als jouw hond iets overkomt. Je zoekt de juiste middelen. Ook zoek je uit wat het kost. Al dit soort zaken zijn natuurlijk vooral belangrijk voor jouw hond. Die wil je gezond houden.

7. Waar koop je je hond?

Je kan honden op meerdere plekken kopen. Het is alleen wel slim om eerst uit te zoeken hoe goed de fokkers die honden aanbieden eigenlijk zijn. Je wil een hond die bij je past. Ook wil je dat jouw puppy gewoon gezond is. Naast kopen zijn er ook nog andere mogelijkheden natuurlijk. Zo kan je een hond ook overnemen van iemand die niet meer voor het dier kan zorgen. Let ook dan wel goed op. Het is belangrijk dat je zelf wel goed met de hond om kan gaan.

8. Kosten

Bij de voorgaande punten ging het ook al regelmatig over de kosten. Er is veel om mee te rekenen. Je hebt eerst de aankoopprijs van de hond. Dan heb je ook allerlei spullen nodig, van een bench, tot een riem, tot voeding. Sommige kosten zijn eenmalig, andere keren terug. Daarnaast zijn er gedurende de hele levensloop ook allerlei kosten, bijvoorbeeld voor een dierenarts. Het is dus belangrijk dat je alles eerst even begroot en op een rij zet. Je moet de hond wel kunnen betalen. Anders gaat dit ten koste van het dier.

9. Pup of volwassen?

Beide opties hebben voor- en nadelen. De pup zal zich direct thuis voelen bij jullie in het gezin. Aan de andere kant moet je de pup wel van alles leren. Een volwassen hond kan vaak wat beter met andere huisdieren en kleine kinderen in huis omgaan. Aan de andere kant heeft die wel al allerlei gewoontes aan geleerd. Die krijg je lastig afgeleerd. Het kan dus afhankelijk zijn van jouw huidige situatie wat uiteindelijk de beste keuze is. Zo vind je de ideale hond.

10. Reu of teef?

Ook voor de keuze tussen een reu en een teef zijn voor beide genders voor- en nadelen te noemen. Zo kan de teef over het algemeen wat meer rust bewaren. Wel heb je problemen tijdens de loopse periode. Een reu is daarentegen maakt wat meer problemen met andere reuen. Je hebt echter weer geen problemen met loopse periodes. Het hangt ook wel af van wie je zelf bent als persoon. Het soort gender moet ook passen bij jou. Daarom is het belangrijk om daar advies over te vragen bij de specialist.

11. Fokker of asiel?

Kiezen tussen de fokker en het asiel hangt bijvoorbeeld ook af van de keuze tussen pup of volwassen hond. Daarbij kijk je naar wat je graag wil. Wil je een hond nog wat fijne laatste jaren bieden? Haal hem dan uit het asiel. Zoek je echter een nieuw lid voor het gezin? Dan is een pup van de fokker misschien wel een beter idee. Weeg de voor- en nadelen van beide opties af. Daarbij kijk je ook naar de kosten.

Meest gestelde vragen

Als je een hond gaat kopen, verdiep je je eerst in de rassen. Daarbij kijk je ook naar punten zoals kosten, opvoeding en gezondheid. Verschillende rassen brengen verschillende positieve punten en problemen met zich mee.

Bij erkende fokkers kan je veilig een hond kopen. Dat geldt ook voor een hond uit het asiel halen. Je weet dan zeker dat je niet opgelicht wordt. Een goede fokker of een goed asiel helpt je bovendien om de juiste hond voor jou te vinden.

Dit is wel een voordeel. Zo zijn er bijvoorbeeld erfelijke ziektes die onder sommige rassen leven. Daar wil je natuurlijk liever niet mee te maken krijgen. Dat is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor jouw hond. Kijk dus altijd naar de stamboom. Kijk ook naar het asiel of de fokker.

Dit kan sterk verschillen per ras, leeftijd en situatie. Reken er wel op dat een hond in ieder geval enkele honderden euro’s kost. Dit kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Als je een specifiek ras zoekt, moet je daar dus wel rekening mee houden.

In principe kan dit. Het is alleen belangrijk dat je vooraf alle overwegingen maakt die meespelen. Daarom is het altijd belangrijk om de hele checklist door te lopen voordat je overgaat tot koop. Het is soms beter om de hond een ander baasje te gunnen.

Dit wordt vaak gedacht. Toch hoeft dit niet perse het geval te zijn. Het is ook voor een vuilnisbakkenras belangrijk dat je alles goed uitzoekt. Zo weet je dus ook echt zeker dat je de juiste keuze maakt. Vooral met het oog op de kosten is dit heel belangrijk.