#
#
a
  >  Verzorging   >  Beste nagelknipper voor je hond ✔️ Nagelschaar hond
beste nagelknipper hond

Beste nagelknipper voor je hond ✔️ Nagelschaar hond

De nagels van je hond bijhouden is belangrijk. Dat ze zelf slijten is lang niet altijd waar. Het is dus belangrijk dat je daar als baasje goed voor zorgt. Dit wil je wel op een vriendelijke manier doen. Daar heb je de beste nagelknipper voor je hond voor nodig. Hier ontdek je waar je op moet letten.

Hoe vaak moet ik de nagels van mijn hond knippen?

Dit hangt af van welk ras je hebt. Bij de ene hond slijten de nagels wat sneller dan bij de andere. Een goede richtlijn die gegeven wordt is controle om de acht weken. Sommige honden kan je meer tijd geven, andere minder. Dit merk je dan snel genoeg. Ook kan je de dierenarts om advies vragen hierover.

Ingegroeide nagels

Een ingegroeide nagel is vervelend. Niet alleen voor mensen, maar zeker ook voor honden. Hier kan je als baasje zelf iets aan doen. Knip de nagel gewoon op de gebruikelijke plaats af. Trek hem daarna uit de huid. Behandel het wondje in de huid. Dat doe je door het te reinigen en eventueel wat antibacteriële middelen te gebruiken.

Nagelproblemen

Nagelproblemen bij honden komen in allerlei vormen voor. Het is dus ook belangrijk om goed te weten wat de verschillen zijn. Een dierenarts kan vaak uitsluitsel geven over wat er precies aan de hand is. De volgende problemen komen vaak voor.

 • Een schimmelinfectie
 • Bacteriële infecties
 • Allergie
 • Stofwisselingstoornis
 • Ingegroeide nagel
 • Auto-immuun ziekte
 • Trauma door blijven hangen

Moet je de nagels van een hond knippen?

De nagels van honden slijten in veel gevallen vanzelf. In de basis worden ze dus zelden te lang. Dat neemt niet weg dat een nagelknipper voor een hond wel van waarde kan zijn. Soms is het toch nodig om zelf de nagels te knippen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de hond te weinig op ondergrond loopt waar de nagels op slijten. Dan is knippen van de hondennagels wel heel belangrijk.

Oorzaken te lange hondennagels?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het te lang groeien van hondennagels. Dit kan per ras en per hond wel enigszins verschillen.

 • Te weinig op harde ondergrond lopen
 • Meer kracht op achter- dan op voorpoten
 • Te laag lichaamsgewicht waardoor weinig druk op de nagels
 • Ziekte, blessure of ouderdom
 • Andere stand van de pootjes bij groei

Gevolgen te lange hondennagels

Wanneer een hond te lange nagels heeft, dan heeft dat gevolgen. Het is voor de gezondheid van je hond belangrijk om hierop te letten.

 • Lange nagels kunnen verkeerd afbreken
 • Lange nagels kunnen scheuren
 • Lange nagels kunnen ingroeien
 • De hond kan de pootjes verkeerd neerzetten
 • De hond kan last van de gewrichten en pezen krijgen

Nagels knippen in stappen

Om de nagels van de hond te knippen, zet je de volgende stappen. Bij elke stap kan je de hond belonen.

 1. Koop de beste nagelknipper voor de hond
 2. Pak de nagelknipper voor de hond en laat deze aan de hond zien
 3. Laat de hond de nagelknipper lekker onderzoeken en besnuffelen om gewend te raken
 4. Raak even het pootje van je hond aan om alvast te wennen
 5. Leg je hand op het pootje van de hond
 6. Houd het pootje goed vast
 7. Pak de nagelknipper erbij zodat de hond deze ziet.
 8. Begin met het knippen van de nagels
 9. Beloon de hond op het eind nog eens als alles goed gaat

Je kunt de stappen trainen door iedere keer iets verder te gaan en pas te gaan knippen als alle stappen rustig doorlopen worden. Neem er de tijd voor om dit met jouw hond te trainen.

Meest gestelde vragen

Hondennagels blijven altijd groeien. Dit is niet anders dan bij mensen. Voor bijna alle rassen geldt dat ze om de acht weken te lang worden. Dan is het zaak om ze te knippen. Bij sommige honden zullen ze tussentijds zelf slijten.

In de meeste gevallen moet je de nagels van de hond zes keer per jaar knippen. Dat komt omdat je ze om de twee maanden controleert. Sommige honden moeten vaker geknipt worden. Een enkele hond moet minder vaak geknipt worden. Dit kan je zelf controleren.

Daarvoor heb je in ieder geval de beste nagelknipper voor honden voor nodig. Knip de nagels mooi recht af. Doe dit net achter het zogenaamde leven. Zo zorg je voor het beste resultaat en blijven de nagels in de best mogelijke staat.

Dit is mogelijk. Het kost je alleen wel vaak zo’n €12,50 per beurt. Reken dus uit in hoeveel beurten je de beste nagelknipper voor de hond er al uit kunt hebben. Dit is vaak een beter idee. Bovendien is jouw hond gewend aan jou en vertrouwt hij of zij jou.

Dit is wel belangrijk. Doe dit echter alleen wanneer ze echt te lang zijn. Bij puppy’s is het vaak zo dat dit minder snel en minder vaak nodig is. Dat komt doordat puppy’s meer actief zijn en meer spelen. De nagels slijten daardoor wat gemakkelijker.

Wanneer een nagel scheurt of breekt, zal deze vanzelf terug groeien bij de hond. Het is wel belangrijk om de teen van je hond in de eerste dagen na breken of scheuren te controleren. Deze mag niet gaan ontsteken.