#
#
a
  >  hondenrassen   >  10 Populairste hondenrassen in België
populairste hondenrassen belgie

10 Populairste hondenrassen in België

Wanneer je de aankoop van een nieuwe hond overweegt zal je altijd goed willen nadenken over het ras. Veel mensen kijken daarbij al snel in de richting van de populairste hondenrassen. Wat zijn nu echter precies de populairste hondenrassen in België? Wij stelden een handige top 10 voor je samen!

1. Chihuahua

De Chihuahua heeft de stelling “klein maar dapper” nieuw leven in geblazen. Voor deze hond geldt dat ze het kleinste hondenras op Aarde is. Ze werd bovendien vernoemd naar de gelijknamige provincie in Mexico. Ondanks het warme klimaat van zijn thuisland voelt hij zich ook in België als een vis in het water. Na een wandeling in de regen wordt het wel aangeraden om hem altijd even droog te wrijven. Een vestje of regenjack heeft hij echter niet nodig.

Voor de Chihuahua geldt dat het een hondenras is met zowel kort- als langharige honden. Deze hondjes kunnen prima in een kleine woning worden gehouden.

2. Border Collie

De Border Collie is een middelgroot hondenras. Ze behoort toe aan de groep van de herdershonden. In de praktijk worden deze honden nog steeds vaak gebruikt voor het hoeden van vee. De werklust van deze honden maakt ze ook zeer geschikt als sporthonden. Ze kunnen dan ook niet voor niets tot 100 kilometer per dag lopen.

Voor Border Collies geldt dat hun wendbare eigenschappen vaak worden geroemd. Ze kunnen dan ook probleemloos in één keer 180 graden draaien en terugrennen. De Border Collie staat bekend als één van de meest intelligente hondenrassen ter wereld. Commando’s aanleren is dan ook geen probleem.

3. Duitse Herder

De Duitse Herder wordt door veel mensen aanzien als het toonbeeld van de ideale hond. Hij is groot, sterk, intelligent en bovendien zeer betrouwbaar. Dit ras is eigenlijk een afstammeling van de oerhond. Dit is ook tegenwoordig nog altijd zichtbaar. In de praktijk kunnen Duitse Herders voor verschillende doeleinden worden ingezet. Ze vormen dan ook uitstekende politie- en geleidehonden.

De Duitse Herder is leergierig en voert alle taken die hem toebedeeld worden met plezier uit. Het wordt wel sterk aanbevolen om je Duitse Herder een gehoorzaamheidstraining te laten volgen. De baas moet namelijk in staat zijn om volledig op zijn hond te kunnen vertrouwen.

4. Mechelse Herder

De Mechelse Herder is een wereldwijd gewaardeerd hondenras. Dit niet in het minst binnen hondensport. Ook onder politiemensen zijn deze honden bijzonder geliefd. De Mechelaar profileert zich als het voorbeeld van de moderne werkhond. Indien deze statige viervoeter kan rekenen op voldoende beweging en training is hij ook geschikt als huishond. Zijn temperament vereist wel een baas die veel aandacht aan hem schenkt.

Een strakke opvoeding voor de Mechelse Herder is vereist. Deze honden staan erom bekend bijzonder snel te leren. Hij heeft echter wel een baasje nodig die de touwtjes strak in handen houdt. Indien niet kan de Mechelse Herder wat dominant worden.

5. Golden Retriever

De Golden Retriever is het eindresultaat van een aantal generaties van strenge selectie. Ze staat in eerste instantie bekend als een uitstekende apporteerhond. Daarnaast is de Golden Retriever ook zeer lief, aanhankelijk en gehoorzaam. Hij kan in de praktijk ook uitstekend dienst doen als geleidehond. De vacht van een Golden Retriever is goudkleurig, halflang en golvend.

Voor een Golden Retriever geldt dat ze eenvoudig op te voeden is. Hij leert snel en zal aangeleerde commando’s niet snel vergeten. Er wordt vaak gezegd dat deze honden een plezier zijn om te trainen. Een consequente opvoeding is voor deze honden vereist.

6. Vlaamse Koehond

De Vlaamse Koehond is een lieve, loyale en bovendien ook rustige hond. Hij profileert zich als een prima gezinshond. Dit niet in het minst omdat hij voorzichtig en doordacht met kinderen omgaat. Dit gezegd hebbende zijn de pups van dit ras vaak erg druk en een klein beetje lomp.

Vergis je niet, de Vlaamse Koehond is ook een uitstekende waakhond. Hij is erg waaks en koestert altijd het nodige wantrouwen tegenover vreemden. De Vlaamse Koehond staat bekend als een intelligente hond die vaak over een stevige eigen wil beschikt. Een goede opvoeding is dan ook een vereiste. Bij voorkeur kan de Vlaamse Koehond rekenen op een ervaren en consequent baasje.

7. Labrador Retriever

Eén van ’s werelds populairste hondenrassen is de Labrador Retriever. Ze heeft er dan ook reeds een enorm lange geschiedenis opzitten. De eerste honden van dit ras kwamen van Newfoundland naar Engeland in het jaar 1835. De Labrador Retriever staat vandaag onder meer bekend omwille van zijn uitstekende intelligentie. Deze zorgt ervoor dat hij niet zelden wordt opgeleid tot politiehond of geleidehond. Als huishond wordt deze statige viervoeter vaak als ideaal bestempeld.

De Labrador Retriever is aanhankelijk, trouw en bovendien bijzonder lief voor kinderen. Daarnaast is hij ook een prima waakhond. Labradors zijn altijd waakzaam en koesteren altijd een bepaald wantrouwen tegenover vreemden.

8. Franse Bulldog

De Franse Bulldog wordt in de praktijk vaak een miniatuurkrachtpatser genoemd. Het moet dan ook gezegd, voor zijn grootte is hij best een zwaargewicht. Vergis je echter niet, de “Bully” staat er in de praktijk om bekend heel levendig en beweeglijk te zijn. De sprongkracht van deze viervoeter kan vaak op heel wat bewondering rekenen.

De Franse Bulldog profileert zich als een vriendelijke en bovendien ook zeer gehoorzame familiehond. Hij kan ook prima overweg met kinderen en is altijd wel te vinden voor een spelletje. Bovendien neemt hij graag de taak van bewaker van huis en tuin voor zijn rekening!

9. Maltezer

De Maltezer is het klassieke, populaire hondje dat zijn naam ontleent aan een bekende eilandenstaat. De Maltezer ziet er misschien uit als een schoothondje, maar is dat allerminst. Hij is het liefst buiten, zelfs wanneer de weersomstandigheden minder optimaal zijn. Voor de Maltezer geldt dat het een speelse hond is die erom bekend staat graag met kinderen te stoeien.

De Maltezer heeft een lieve uitstraling, maar kan stevig van zich afbijten. In het bijzonder naar vreemden kan hij zelfs wat agressiever uit de hoek komen. De opvoeding van deze vrolijke, witte viervoeter vereist geen harde hand. De Maltezer is een fijne gezinshond.

10. Shih Tzu

De Shih Tzu is een dwerghond. Net als voor de meeste dwerghonden geldt dat ook dit hondenras snel volgroeid is. Dit doorgaans reeds na amper 10 maanden. Voor de Shih Tzu geldt dat hij vaak over een iets langer lichaam beschikt dan hij hoog is.

Voor deze hondjes geldt dat ze bekend staan om hun parmantige, maar vrolijke temperament. Ze zijn levendig en bovendien erg vriendelijk, ook tegen kinderen. De korte snuit waar de Shih Tzu over beschikt zorgt ervoor dat hij niet snel spullen stuk zal bijten. Wel houden ze heel erg van graven en kunnen ze vaak een tikkeltje luidruchtig zijn.

Voor verschillende grote honden geldt dat ze een consequente opleiding nodig hebben. Niet zelden kan er tijdens die opleiding ook een harde hand zijn vereist. Dat geldt gelukkig niet voor alle grote honden. Neem nu bijvoorbeeld de Labrador Retriever. Deze honden staan erom bekend zeer eenvoudig op te leiden te zijn. Hun opleiding vereist ook helemaal geen harde hand. Hetzelfde kan ook gezegd worden van de Golden Retriever. Beide hondenrassen lenen zich uitstekend als vriendelijke, maar waakzame gezinshond.

De aanwezigheid van een kleine, vrolijke viervoeter in huis wordt altijd gewaardeerd. Hoe lief je kleine vriend ook mag zijn, een beetje waakzaamheid kan interessant zijn. Wil je graag dat ook jouw kleine viervoeter een goede waker is? Dan zijn er verschillende hondenrassen die zich daartoe kunnen lenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Maltezer. Ook de Shih Tzu en de iets grotere Franse Bulldog staan bekend als uitstekende wakers. Dit voornamelijk omdat ze een natuurlijke argwaan koesteren ten opzichte van vreemden.

Het populairste hondenras in België is de Chihuahua. Deze kleine, maar dappere viervoeter wordt zeer sterk gewaardeerd. Ze voelt zich dan ook thuis in elk type woning, zowel groot als klein. De Chihuahua staat bekend als een vrolijk baasje die toch behoorlijk stevig uit de hoek kan komen. Hij laat zich niet doen, ook niet door honden die vele malen groter zijn. De geringe afmetingen van deze kleine rakker maken het eenvoudig mogelijk om hem overal mee naartoe te nemen.

Gras etende honden, het blijft een vreemd fenomeen. Veel baasjes maken er zich dan ook zorgen over. Dat is op zich nergens voor nodig. Honden plukken bijvoorbeeld vaak gras uit speelsheid. Ze zullen het in dat geval niet opeten. Dit gezegd hebbende is het zo dat ze het vaak ook doen wanneer ze misselijk zijn. Dan eten ze gras om braken op te wekken. Het eten van gras kan dus aangeven dat je hond zich even wat minder goed voelt.

De neus van een hond voelt doorgaans nat aan. Dat is grotendeels het gevolg van de aanwezigheid van klieren in de neusholte. Deze zorgen voor slijm- en vochtproductie. Een vochtige neus helpt de hond bovendien ook om de lucht die hij of zij inademt te reinigen. Bezorgde baasjes stellen zich vaak de vraag of een droge neus betekent dat de hond ziek is. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Ook honden die perfect gezond zijn kunnen immers een droge neus hebben.

Graven staat bekend als natuurlijk gedrag van een wolf. Je kan dit ook terugzien in het gedrag van onze huishonden. Graafgedrag kan verschillende redenen hebben. Zo kan de hond de behoefte hebben om voedsel te begraven. Daarnaast kan hij het ook doen voor het maken van een beschermend hol. Dit geldt voornamelijk wanneer er bijvoorbeeld pups onderweg zijn.

Graafgedrag is eigenlijk een perfect natuurlijke behoefte van de hond. Voor baasjes is het uiteraard wel een beetje vervelend. Graafgedrag valt moeilijk af te leren.